Tartalomjegyzék

Kezdőlap

Betegtájékoztató

Tudnivalók foghúzás utáni teendőkről

Visszamaradt, betört foggyökerek sebészi eltávolítása és a leggyakoribb szövődmény lehetőségek

Tájékoztató fogszabályozó kezelésekről

Betegtájékoztató

A betegeket a berendelési idő szerint látjuk el, de előfordulhat, hogy váratlan, sürgős ellátást igénylő betegek kezelése miatt csúszások adódnak. Ilyenkor szíves megértésüket és türelmüket kérjük, hiszen ez bárkivel és bármikor megtörténhet. Ebben az esetben ha lehetőségünk van a soron következő betegeket értesítjük a csúszás miatt, ezért kérjük betegeinktől a pontos elérhetősége megadását részünkre.

Bárkivel előfordulhat, hogy az előre egyeztetett időpontban nem tud eljönni a kezelésre. Kérjük, hogy ezt lehetőleg időben jelezze telefonon, hogy lehetőségünk legyen a lemondott időpontban más beteget kezelni.

Ha észrevétele, javaslata, esetleg panasza van, kérjük forduljon bizalommal munkatársainkhoz, hogy segítségére lehessünk..

Tartalomjegyzék

Tudnivalók foghúzás utáni teendőkről

- A tamponra 15 percig szorosan rá kell harapni, 15 perc elteltével a tampont ki kell venni a szájból, és ki kell dobni.

- A tampon szorítása közben a szájban termelődő nyálat le kell nyelni, nem szabad gyűjtögetni vagy köpködni.

- A tampon kivétele után inni lehet (tejterméket csak két nap múlva), enni csak a zsibbadás teljes megszűnése (kb. 2 órával a fogeltávolítás után) szabad!

- A fogeltávolítás napján tilos öblögetni, a második, harmadik napon is csak óvatosan szabad a fogmosás után.

- A fogmosás kötelező a húzás környezetében is, fontos, hogy a seb körül ne maradjon a fogakon lepedék, (a sebet nem szabad fogkefével dörzsölni!) ez a gyógyulás elengedhetetlen feltétele!

- A fog helyén keletkező vérrögöt sem a nyelvvel, sem öblögetéssel, sem szívogatással eltávolítani nem szabad!

- Hajolgatni, cipekedni, erőlködni, sportolni a fogeltávolítást követő 4-5 napban nem szabad!

- A felső rágófogak eltávolítása után kerülni kell 4-5 napig az erőteljes orrfújást, az erős tüsszentést!

- Fogeltávolítás napján ne fogyasszon alkoholt, és ne dohányozzon!

- Jegelni csak kizárólag orvosi utasításra kell a megbeszélés szerint. Ha a fogeltávolítást követően fájdalom, duzzanat jelentkezik a fog helyén vagy az arcon, haladéktalanul keresse fel a rendelőnket!

Tartalomjegyzék

Visszamaradt, betört foggyökerek sebészi eltávolításának műtéti megoldása, következménye és a leggyakoribb szövődmény lehetőségek

Műtéti megoldás:

A gyökér eltávolításának menetét a gyökér elhelyezkedése, valamint a gyökér destrukciójának foka befolyásolja. Helyi érzéstelenítésben lebenyképzéssel, vagy anélkül, fogóval, emelővel, a gyökér körüli csont eltávolításával történik a beavatkozás. Ezután a sebet óvatosan kikaparjuk, ügyelve a környező képletek épségére. A sebet nyomótamponnal és/vagy varrattal látjuk el, amelynek eltávolítására a beteget visszarendeljük.

Műtéti következmények:

Helyi duzzanat, fájdalom, szájnyitási korlátozottság, hőemelkedés, esetleg véraláfutás.

Lehetséges szövődmények:

Felső gyökér eltávolítása esetén arcüreg megnyílása, felső, ill. alsó állcsont részleges vagy teljes törése, idegsérülés, érsérülés, fogsérülés, lágyrész-sérülés, idegentest nyelése vagy félrenyelése, helyi vagy általános gyulladás, általános szövődmények.

Tartalomjegyzék

Tájékoztató fogszabályozó kezelésekről

Fogszabályozó kezeléseket a hibás állású fogak, illetve a nem megfelelően fejlődő állcsont teszik szükségessé. A kezelés célja a növekedést és a fogak helyzetét kedvező irányban megváltoztatva szebb és funkcióképesebb fogazat létrehozása. A kezelés elmaradása az állapot súlyosbodását okozhatja, és nem csak esztétikai hátrányai lehetnek, hanem fogászati betegséget, pl. fokozott szuvasodást, a fogak tartószerkezetének károsodását (ínysorvadás), állkapocs-ízületi betegséget is okozhat.

A kezelés fogszabályozó készülékkel történik, melynek kivehető vagy beragasztott változatai vannak. Hogy melyiket kell alkalmazni, azt az adott fogazati eltérés dönti el.

Bizonyos esetekben maradó fogak eltávolításával kell a kezelést kombinálni, helyteremtés céljából.

A készüléket a kapott utasításoknak megfelelően kell hordani, és időről-időre, átlagosan havonta kontrollvizsgálaton kell megjelenni a készülék után állítása céljából.

A kezelés több évig tart, tehát komoly időráfordítást, együttműködést igényel. Anyagi terhei sem elhanyagolhatók.

A kezelés idő előtti megszakítása veszélyes lehet, mert a nem befejezett kezelésnél elért állapot talán rosszabb, mint a kiinduló volt.

Mint minden orvosi tevékenységnek, a fogszabályozásnak is lehetnek kockázatai, előre nem látható hatásai. A készülékviselés ideje alatt a fogszuvasodási hajlam fokozódik. Átmeneti fájdalom léphet fel, de ez általában múló kellemetlenség. A kezelés során a fogak meglazulnak, a kezelés befejezése után új helyükön szilárdulnak meg, de ez néha nem teljesen következik be. Kisebb vagy közepes mértékű gyökérfelszívódás is létrejöhet. Az állkapocsízület nem mindig alkalmazkodik az új helyzethez, ezért ízületi fájdalom, kattogás is felléphet, időlegesen, vagy véglegesen.

A fenti mellékhatások és szövődmények szerencsére ritkák, és a gondos egészségügyi személyzet mindent megtesz elkerülésük érdekében, és utasításaik, betartásával alig lehet komoly problémára számítani. Panasz esetén mielőbb célszerű a kezelőorvost felkeresni.

Tartalomjegyzék